RSS

Dacia Grand Sandero - primele detalii - Prima Dacia cu sistem hibrid E4WD


Ce este Dacia Grand Sandero? De ce este un Logan MCV cu faţă de Sandero? Ce sistem inedit de propulsie hibridă va ascunde? Şi cine este în spatele acestei maşini? Aflaţi aceste prime detalii din interviul tehnologia-auto.blogspot.com

Primele fotografii cu Dacia Grand Sandero au făcut lumea să creadă că vorbim de o versiune Dacia Sandero MCV , în timp ce unele zvonuri afirmau că e pur şi simplu un tuning realizat de un student de la facultatea de Autovehicule Rutiere (fotografiile "spion" au fost realizate în service-ul unde au fost realizate primele modificări ale maşinii).

Adevărul este cu totul altul, fiind vorba despre un proiect de anvergură al Centrului de Cercetare Ingineria Automobilului de la Universitatea din Piteşti , proiect coordonat de conferenţiar doctor inginer Dănuţ Gabriel Marinescu, cadru didactic în catedra Automobile a Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie la disciplina Sisteme Neconvenţionale de Propulsie şi Transport, secţia Autovehicule Rutiere. Totodată, domnul Marinescu este şi directorul executiv al centrului de cercetare, conducând un colectiv de cadre didactice, doctoranzi şi studenţi de la secţia Autovehicule Rutiere.

Proiectul Dacia Grand Sandero Hybrid Utility Vehicle a fost finanţat de către Consiliul Naţional al Cercetării ştiinţifice în Învăţământul Superior (CNCSIS) şi a beneficiat de donaţii de componente auto şi echipamente din partea Automobile Dacia Group Renault.

Promotor.ro a realizat un material în exclusivitate cu acest vehicul, aflat în prima etapă de dezvoltare , ulterior maşina urmând să fie echipată cu un sistem de propulsie hibrid original, conceput şi realizat în cadrul laboratorului Sisteme Alternative de Propulsie pentru Automobile - Energii Alternative şi Regenerabile. Părţi ale proiectului au fost deja prezentate în cadrul unor conferinţe internaţionale de prestigiu, cum ar fi:

* Research Regarding the Development of an Electric Vehicle International Conference on Ecological Vehicles & Renewable Energies, EVER Monaco 2009, March 26-29
* ECO HUV - ECOlogical Hybrid Utility Vehicle. EVS24 - International Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Symposium, Stavanger, Norway, May 13-16, 2009
* EcoMatic Hybrid System for a Hybrid Utility Vehicle. 12 th EAEC European Automotive Congress, Bratislava Slovakia June 29- July 1,2009.

În lunile următoare, tehnologia-auto.blogspot.com vă va ţine la curent cu evoluţia proiectului Dacia Grand Sandero Hybrid Utility Vehicle, dar vă vom aduce şi primele informaţii despre un alt proiect inedit al echipei conduse de domnul Dan Marinescu, Dacia Electra.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Noul proiect al studentilor din Pitesti: Dacia Hamster Hybrid E-4WD - Un nou proiect al Universităţii din Piteşti!

După ce anul trecut v-am prezentat proiectul Dacia Grand Sandero Hybrid Utility, iată că domnul profesor Dan Marinescu, din cadrul Centrului de Cercetare Universitară Ingineria Automobilului, Universitatea din Piteşti, vine cu un alt proiect: Dacia Hamster Hybrid Electriway 4WD.

Cantitatea limitată de combustibil convenţional va duce în viitor cu siguranţa la un singur tip de autovehicule: cele electrice. Renault a considerat că este important să atace acest segment încă de la început, urmând să lanseze alături de Nissan Leaf (care se dovedeşte deja un succes comercial), alte 3 modele electrice în următorii ani.

Alţi producători au decis că este mai bine, momentan, să adopte soluţia hibridă, montând un motor electric în paralel cu unul convenţional. Iar soluţia aceasta o găsim şi la Dacia Hamster, un model 4x4 (dar nu la fel ca Dacia Duster) realizat pe caroseria unui Sandero Stepway.

Tehnologia-Auto.blogspot.com este în măsură să vă dea câteva informaţii concludente direct de la sursă: domnul profesor Dan Marinescu, aceeaşi persoană responsabilă de un alt proiect, Dacia Grand Sandero Hybrid Utility.

Sistem hibrid diesel+electric Dacia Hamster Hybrid-Electricway 4WD este un studiu al Centrului de Cercetare Universitară Ingineria Automobilului, din cadrul Universităţii din Piteşti, fiind parte a Programului EcoLOGIC şi urmărind realizarea unui automobil cu emisii CO2 de numai 99 g/km.

Platforma tehnică utilizată provine de la Dacia Sandero, iar sistemul de propulsie este de tipul EcoMatic Hybrid System (Energy conversion with autoMatic Hybrid System). Vorbim de un sistem hibrid diesel-electric, de tipul plug-in, motorul termic fiind plasat sub capota din faţă, iar sistemul electric în partea din spate - acesta pune în mişcare roţile din spate, ceea ce înseamnă că Dacia Hamster beneficiază de tracţiune integrală de tipul E-4WD (Electricway-4WD).

De menţionat că acest sistem de propulsie de pe Dacia Hamster este creaţia laboratorului Sisteme de Propulsie Alternativă şi Energii Regenerative, din cadrul Facultăţii Tehnice din Piteşti. Pentru Dacia Hamster mai este în studiu şi un sistem de alimentare cu energie electrică de la celulele fotovoltaice plasate pe acoperiş, dar şi dotarea maşinii cu un sistem Stop@Start pentru motorul termic.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yarovit - prima maşină hibridă făcută în Rusia - Hibridul poporului


Deşi deocamdată vorbim doar de faza de proiect pe calculator, ruşii de la compania Yarovit promit că în 2012 vom vedea prima maşină hibrid fabricată în Rusia. Se va speria Prius-ul?

Nu aţi auzit de Yarovit Motors până acum? Este un fabricant rus de camioane şi utilaje grele, care nu ne-ar fi atras atenţia dacă nu ar fi ieşit la rampă cu un anunţ pompos: în 2012 va produce prima maşină hibrid făcută în Rusia.

Foarte interesant, nu-i aşa? Este vorba despre un proiect conceput în colaborare cu grupul Onexim, rezultatul urmând a fi o familie de modele care vor împărţi aceeaşi platformă tehnică, dar vor avea caroserii diferite. Deocamdată în plan sunt un coupe-crossover şi un monovolum compact.

Totuşi, realitatea pare foarte departe, pentru moment fiind vorba doar de proiecte aflate în stadiul... digital . Cei de la Yarovit speră ca primele prototipuri funcţionale să fie scoase pe şosele, în teste reale, chiar din luna decembrie a acestui an.

În teorie, propulsia maşinilor ar trebui să fie asigurată de un motor termic de 61 CP (nu se specifică datele tehnice ale acestuia sau originea sa), asociat cu un motor electric de 20 CP. Există în planuri şi o versiune AWD, în care roţile din faţă să fie puse în mişcare de motorul termic, iar cele din spate de cel electric - cam acelaşi principiu ca la Dacia Hamster Hybrid E-4WD.

Autonomia promisă este una foarte bună, cifrându-se la circa 650 km, în timp ce demarajul 0-100 km/h ar trebui să se realizeze în doar 12 secunde. Viteza maximă este limitată la doar 120 km/h, ceea ce ar putea fi un punct nevralgic în ochii clienţilor, însă principalul motiv invocat de fabricant ţine de numărul mare de accidente din Rusia, provocate de viteza foarte mare.

Constructiv, structura de bază a maşinii va fi de tipul space-frame, realizată din aluminiu (masa şasiului va fi de numai 110 kg), în timp ce panourile caroseriei vor fi din fibră de sticlă. Masa totală a maşinii se estimează că nu va depăşi 750 kg. Nici un cuvânt, însă, despre standardele de siguranţă pe care le poate îndeplini această maşină.

Planurile de producţie ale maşinii hibrid Yarovit (pentru numele ei a fost iniţiat un concurs online) au în vedere o cadenţă de 10.000 de exemplare pe an. Mare parte din producţie ar urma să fie exportată, din cauza cererii mult prea mici pe piaţa auto din Rusia pentru acest gen de maşini.

Dacă în teorie lucrurile nu sună prea rău, rămâne să vedem ce se va întâmpla în practică. Producătorul afirmă că preţul de bază se va situa în jurul a 450.000 de ruble (circa 10.500 euro), dar cu condiţia ca lucrurile să nu se schimbe drastic pe piaţa auto (ceea ce este foarte interpretabil).

Oricum, e greu de crezut că un no-name va reuşi să intre cu brio pe teritoriul unui model foarte cunoscut, gen Toyota Prius. Dar poate că ambiţia ruşilor chiar are o bază reală, caz în care suntem chiar nerăbdători să vedem prima maşină hibrid făcută în Rusia, în realitate.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Conform francezilor de la publicaţia L'Automobile Magazine, viitoarea generaţie Audi A3 va avea şi o versiune sedan - iată cum ar putea arăta, graţie acestor randări.

A treia generaţie a modelului premium de clasă compată Audi A3 urmează să fie îmbogăţită cu o caroserie în trei volume, care s-ar putea numi, simplu, Audi A3 Sedan, după cum afirmă cei de la L'Automobile Magazine. Aceştia propun chiar şi nişte randări - vezi aici schiţele cu Audi A3 Sedan.

Se pare că decizia a fost luată ţinând seama de preferinţele clienţilor de pe pieţele nord-americană şi cea chineză, unde versiunea hatchback nu are căutare. Prin urmare, Audi A3 Sedan va avea o formă care va fi destul de asemănătoare cu a lui A4, însă lungimea maşinii nu va depăşi 4,5 metri (ceea ce înseamnă că Audi A3 Sedan va fi la cotele precedentelor generaţii Audi A4).

Noul Audi A3 va utiliza plaforma viitorului Volkswagen Golf 7, iar A3 Sedan urmează să fie fratele premium al următoarei generaţii Volkswagen Jetta (sau "Golf-ul cu coadă"). Lansarea modelului în America de Nord şi în China este prevăzută pentru 2013, maşina urmând a beneficia de motorizările versiunilor hatchback cu 3 uşi şi 5 uşi (Sportback), dar şi de cutii automate DSG sau tracţiune integrală quattro.

Există informaţii conform cărora versiunea sedan va fi utilizată ca bază de dezvoltare pentru noul Audi A3 Cabrio , care astfel ar putea oferi nu doar 4 locuri veritabile, ci şi un portbagaj mai încăpător. Pe lângă asta, designul maşinii va fi mai echilibrat, mai aproape de caracterul elegant şi sportiv al lui A5 Cabrio.

Pentru Europa nu se ştie, deocamdată, care sunt planurile cu acest mic Audi A3 Sedan , germanii preferând să meargă mai departe în formula hatchback cu 3 şi 5 uşi, versiuni cu un caracter sportiv şi tineresc mai pronunţat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dacia Duster - Date Tehnice



Date tehnice Dacia Duster:
- Dimensiuni L x l x h: 4315 x 1822 x 1625 mm
- Ampatament: 2673 mm
- Masa autovehicul: 1160 - 1294 kg
- Masa maxima autorizata: 1710 - 1844 kg
- Sarcina utila: 550 kg
- Gardă la sol: 205 - 210 mm
- Capacitate portbagaj: 408 - 1636 litri
- Capacitatea de trecere a vadului: 350 mm
- Unghi de atac: 30°
- Unghi ventral: 23°
- Unghi de degajare: 36°
- Ecartament faţă: 1560 mm
- Ecartament spate: 1567 mm
- Capacitate rezervor (litri): 50

Motor Dacia Duster 1.6 16V 105 CP:
- Capacitate cilindrică (cmc): 1598
- Cutie de viteze: 5 M/T [6 M/T]
- Tracţiune: 4x2 [4x4]
- Putere maximă (CP@RPM): 105@5750
- Cuplu maxim (NM@RPM): 148@3750
- Viteza maximă (km/h): 164 [160]
- Acceleraţie 0-100 km/h (s): 11,5 [12,8]
- Carburant: benzină
- Standard emisie noxe: Euro 4 [Euro 5]
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 9.7[10.4] / 6.4[7.0] / 7.5[8.0]
- Emisii CO2 g/km: 177 [185]

Motor Dacia Duster 1.5 dCi 85 CP:
- Capacitate cilindrică (cmc): 1461
- Cutie de viteze: 5 M/T
- Tracţiune: 4x2
- Putere maximă (CP@RPM): 85@3750
- Cuplu maxim (NM@RPM): 200@1900
- Viteza maximă (km/h): 156
- Acceleraţie 0-100 km/h (s): 13.9
- Carburant: diesel
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 5.7/4.9/5.1
- Emisii CO2 g/km: 135

Motor Dacia Duster 1.5 dCi 110 CP:
- Capacitate cilindrică (cmc): 1461
- Cutie de viteze: 6 M/T
- Tracţiune: 4x2 [4x4]
- Putere maximă (CP@RPM): 110@4000
- Cuplu maxim (NM@RPM): 240@1750
- Viteza maximă (km/h): 171 [168]
- Acceleraţie 0-100 km/h (s): 11.8 [12.5]
- Carburant: diesel
- Standard emisie noxe: Euro 5
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 6.4[6.5] / 4.9 [5.3] / 5.3[5.6]
- Emisii CO2 g/km: 139 [145]

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dacia Logan - Date tehnice

Date tehnice noua Dacia Logan
- Dimensiuni L x l x h: 4.290 x 1.740 x 1.525 mm
- Ampatament: 2.630 mm
- Ecartament faţă: 1.483 mm
- Ecartament spate: 1.470 mm
- Capacitate rezervor: 50 litri
- Volum portbagaj: 510 litri

Motor noua Dacia Logan 1.2 16V 75 CP (D4F)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1149
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 75@5500
- Cuplu maxim (NM@RPM): 107@4250
- Viteza maximă (km/h): 161
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 13,6
- Carburant: benzină
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 7,6/4,9/5,9
- Emisii CO2 (g/km): 139

Motor noua Dacia Logan 1.4 MPI 75 CP (K7J)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1390
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 75@5.500
- Cuplu maxim (NM@RPM): 112@3000
- Viteza maximă (km/h): 162
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 13
- Carburant: benzină
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 9.6/5.4/7.0
- Emisii CO2 (g/km): 165

Motor noua Dacia Logan 1.6 MPI 90 CP (K7M)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1598
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 90@5500
- Cuplu maxim (NM@RPM): 128@3000
- Viteza maximă (km/h): 175
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 11,5
- Carburant: benzină
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 10/5.6/7.2
- Emisii CO2 (g/km): 170

Motor noua Dacia Logan 1.6 16V 105 CP (K4M)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1598
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 105@5750
- Cuplu maxim (NM@RPM): 148@3750
- Viteza maximă (km/h): 183
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 10,2
- Carburant: benzină
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 9,2/5.9/7.1
- Emisii CO2 (g/km): 170

Motor noua Dacia Logan 1.5 dCI 70 CP (K9K)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1461
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 70@4000
- Cuplu maxim (NM@RPM): 160@1700
- Viteza maximă (km/h): 158
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 15
- Carburant: diesel
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 5,0/4,3/4,5
- Emisii CO2 (g/km): 120

Motor noua Dacia Logan 1.5 dCI 85 CP (K9K)
- Capacitate cilindrică (cmc): 1461
- Cutie de viteze: 5M
- Putere maximă (CP@RPM): 85@3750
- Cuplu maxim (NM@RPM): 200@1900
- Viteza maximă (km/h): 167
- Acceleraţie 0-100km/h (s): 13
- Carburant: diesel
- Standard emisie noxe: Euro 4
- Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 5,3/4,2/4,6
- Emisii CO2 (g/km): 120

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

VIDEO: Vezi ce înseamnă accident la 320 km/h!

Incindentul a avut loc în USA, unde tunerul Underground Racing a supus la câteva probe de viteză modelul recent preparat, un Lamborghini Gallardo de peste 1.000 CP.

Nu este pentru prima oară când vedem un Gallardo de 1.000 CP, dar este pentru prima oară când putem vedea pe viu un accident la o viteză foarte mare cu un asemenea bolid.

După ce maşina a reuşit să depăşească fără probleme viteza de 200 mph (aproximativ 320 km/h), pilotul a acţionat paraşuta pentru încetinirea maşinii. În acel moment, însă, o rafală puternică de vânt a destabilizat maşina, care a ieşit de pe pistă.

Viteza fiind încă foarte mare, în jur de 300 km/h, pilotul nu a mai putut controla direcţia, supercarul intrând într-un mal de pâmânt, iar apoi rostogolindu-se de câteva ori, foarte spectaculos. Deşi maşina a devenit o epavă totală, pilotul a reuşit să scape fără nici o zgârietură, ieşind singur din mormanul de fiare contorsionate.

Acest accident s-a petrecut, din fericire, într-un mediu închis, pe pista de încercări a unui aeroport dezafectat. Închipuiţi-vă, însă, care ar fi putut fi urmările dacă vorbeam de un astfel de incdent, la o asemenea viteză, pe o autostradă aglomerată. Aviz inconştienţilor cu mulţi cai putere sub capotă!



Acest videoclip este facut intr-un loc autorizat. Nu incercati acasa asa ceva.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Renault Sandero Stepway Concept 2010 - imagini oficiale


Iată că am aflat despre ce e vorba în cazul acestui Renault Sandero Stepway Concept: nu este cazul să visăm la prima Dacia electrică. Dar este foarte posibil ca acest concept să prefigureze un facelift al modelului Dacia Sandero.

Mai întâi, Renault Brazilia ne-a trezit interesul prin nişte imagini-teaser cu Renault Sandero Stepway Concept. Am îndrăznit chiar să visăm la un preview pentru o viitoare Dacia electrică.

Însă acum au fost date publicităţii imaginile oficiale şi câteva informaţii despre acest concept Sandero Stepway Concept , prezentat la Salonul Auto Sao Paolo 2010, în Brazilia. Şi nici vorbă de maşini electrice.

Cei de la Renaut Brazilia doresc pur şi simplu să atragă atenţia, prin acest concept, asupra potenţialului în materie de design al gamei Sandero. Prin urmare, versiunea pseudo-crossover Sandero Stepway a fost obiectul unui program interesant de cosmetizare.

Pe lângă adoptarea unor faruri pe fond albastru, cu un design interior high-tech, Sandero Stepway Concept beneficiază de un spoiler total nou , care imprimă forţă imaginii de ansamblu, iar grila frontală a fost total modificată, evidenţiind cunoscuta siglă romboidală.

Această schimbare de imagine poate anunţa chiar un mic facelift aplicat gamei Sandero, cel puţin pe piaţa din America de Sud, un facelift care ar integra mai bine modelul low-cost în noua linie de design pe care o va adopta Renault. Deocamdată, însă, e prea devreme să facem speculaţii şi despre un eventual facelift al gamei Dacia Sandero, în Europa.

Conceptul Renault Sandero Stepway mai primeşte un spoiler spate modificat, în aceeaşi notă de putere, precum şi praguri mai proeminente, care, împreună cu jantele cu un design special, îi conferă maşinii un look de adevărat SUV compact.

Plafonul din sticlă a fost garnisit cu două şine pentru bagaje foarte aspectuoase, în timp ce combinaţia de negru-maroniu a caroseriei îi conferă maşinii un stil foarte elegant. Iar motivele tip "morişcă" au şi ele o explicaţie: conceptul este echipat cu o motorizare 1,6 16V Hi-Flex, care dezvoltă 112 CP şi este alimentat cu biocarburant.

Aşteptăm cu nerăbdare materializarea unor idei de design ale lui Renault Sandero Stepway Concept şi pe modelele de serie Sandero.

CREDEŢI CĂ SANDERO STEPWAY CONCEPT PREFIGUREAZĂ UN FACELIFT?

Imagini cu Renault Sandero Stepway Concept 2010:
- Poza 1 click AICI
- Poza 2
click AICI
- Poza 3 click AICI
- Poza 4 click AICI

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bugatti Veyron Supersport ia cu asalt strazile!



Cea mai puternica si rapida masina de serie din lume ia cu asalt strazile! Noul Bugatti Veyron Supersport a cazut pe mana britanicilor de la Autocar, cifrele astronomice ale hypercarului din Molsheim facand cunostinta cu lumea reala.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Serial in prag de frig: de ce sunt bune anvelopele de iarna?

Lasa ma, ca oricum se curata drumurile, nu mai dau banii pe gume de iarna! Sau - sunt bune si astea mixte, ca doar de aia se cheama asa!
Sau - nu merita investitia ca si asa e putina zapada in Romania!
Cu siguranta ai auzit si tu astfel de afirmatii, care, la prima vedere te fac sa nu mai investesti in anvelopele dedicate sezonului rece. Insa nu putine sunt motivele pentru care ar trebui sa o faci.


Care e diferenta dintre niste anvelope normale si unele de iarna? De ce sa mai scot din buzunar intre 1000 si 2000 de lei pentru un set nou de anvelope speciale pentru frig? Incercam sa gasim raspunsuri la aceste intrebari si sa convingem lumea care pana acum statea cu indoieli ca anvelopele de iarna au multe avantaje in sezonul rece.Mai ales acum, cand se anunta cea mai grea iarna din ultimii 1000 de ani.


Anvelopele de iarna sunt pentru sezonul rece in primul rand, nu pentru zapada


Cand temperatura de afara scade sub 7 grade, este foarte important sa avem anvelope de iarna. Acestea au alta compozitie fata de unele de vara sau mixte. Cand vine frigul, o anvelopa normala se intareste si nu mai are aderenta buna. Mai precis, distanta de franare se poate chiar dubla in caz de urgenta, cand franam pe vreme rece cu anvelopele inadecvate. Asta duce nu doar la riscul crescut de accidente, dar si la uzarea prematura a placutelor de frana, risc de pierdere a stabilitatii, etc. O anvelopa de iarna, prin textura sa mai moale, se comporta pe timp de iarna asa cum se comporta o anvelopa de vara la 30 de grade. Adica bine - aderenta maxima, franare buna, etc. Asadar, chiar daca traim intr-o zona in care iarna nu aduce deloc zapada, este foarte bine sa utilizam astfel de anvelope!


Anvelopele mixte au numai aceasta trasatura pentru iarna, adica au o consistenta mai moale si sunt aderente si la frig, insa nu respecta si urmatoarele caracteristici pentru sezonul rece!



Anvelopele de iarna sunt in al doilea rand mai bune pe zapada


In afara de faptul ca niste anvelope de iarna sunt mai bune pe timp friguros, daca dam si de zapada, ne scot din necaz. Toata lumea a vazut ca anvelopele de iarna sunt ceva mai cramponate decat unele de vara. Crampoanele mai mari sunt destinate unei aderente crescute pe zapada. La majoritatea anvelopelor de iarna o sa observam ca zbaturile nu sunt egale ci au o aranjare aleatorie. Scopul acestora este de a sapa in zapada - daca acestea ar fi uniform, roata s-ar ingropa singura. Deci la aderenta pe frig mai adaugam si aderenta mai buna pe zapada.



Pe gheata se comporta mai bine


Consistenta mai moale a anvelopelor de iarna dar si profilul mai agresiv al acestora lucreaza bine si atunci cand dam de gheata sau polei. Materialul mai moale se muleaza bine pe gheata, iar crampoanele proeminente sparg mai usor gheata si ajung la asfalt. Daca gheata este intr-adevar groasa, niste anvelope de iarna vor calca pe aceasta mult mai bine, iar daca avem pe toate cele 4 jante montate gume de iarna, nu vom pierde deloc controlul si vom frana satisfacator. Oricum, prima masura de siguranta pe gheata este viteza mica. In plus, in trafic, cu un set potrivit de anvelope, nu vom fi injurati de cei care asteapta la semafor, pentru ca noi, cu gume de iarna, vom pleca linistiti, in timp ce cei care au ramas cu cele de vara vor avea probleme cu derapajul pe gheata si zapada.


Daca vrem sa fim siguri ca nu ne deranjeaza nici gheata mai serioasa, putem apela la un set de gume cu tinte de metal. Acestea se folosesc doar cand e zapada si gheata afara, pentru ca pe asfalt sunt zgomotoase si se tocesc repede.


Deci, ce se intampla iarna? Frig, zapada si gheata. Anvelopele de iarna rezolva toate aceste trei aspecte prin caracteristicile lor speciale. O masina este de preferat sa aiba pe toate cele 4 roti anvelope de iarna. Multa lume se gandeste sa puna gume de iarna doar pe fata la o masina cu tractiune pe fata, din motive economice. Asta ajuta la tractiune si aderenta, insa masina franeaza pe toate cele 4 roti si exista riscul ca spatele sa derapeze. Deci daca exista buget, n-ar fi rau sa investim in 4 anvelope de iarna.


Si pe timp de vara, anvelopele de iarna sunt bune, au mai mare aderenta decat unele de vara, fiind mai moi, iar la 40 de grade chiar se inmoaie serios, ca niste slick-uri. Insa marea problema a acestora este ca se uzeaza prematur daca sunt folosite la temperaturi constante mai mari de 7 grade. Deci este bine sa avem 2 seturi separate, de iarna si de vara, fiecare cu utilizarea sa.


Spor la pregatiri de iarna!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Noul cod rutier: circulatia fara anvelope de iarna este interzisa!

Daca de la 1 noiembrie intra in vigoare prevederile conform carora transportatorii sunt obligati sa aiba cauciucuri speciale pentru fiecare sezon, se pare ca nici autoturismele nu scapa. Parlamentarii au introdus noi prevederi in proiectul legislativ de modificare a codului rutier ce vizeaza masinile de toate felurile. Asadar, se pare ca in aceasta iarna, trebuie sa fim dotati cu anvelope dedicate sezonului rece!

Atentie soferi, daca nu aveti cauciucuri de iarna sau lanturi s-ar putea sa nu mai aveti voie sa circulati pe drumurile publice. Parlamentarii au introdus aceste prevederi in proiectul legislativ de modificare a codului rutier.


Astfel toti soferii ar putea fi obligati sa-si echipeze masinile, indiferent de categorie, cu cauciucuri de iarna, dar si cu lanturi sau materialele antiderapante, potrivit Directiei de Politie Rutiera din IGP.


Nici soferii masinilor mai mari nu au fost uitati. Un proiect al ministerului Transporturilor prevede care si masinile de mare tonaj sa aiba obligatoriu cauciucuri de iarna si lanturi. In caz contrar, cei care blocheaza drumul sau alte masini din lipsa dotarilor necesare vor fi aspru amendati.


Prevederile legate de marii transportatori vor intra in vigoare de la 1 noiembrie, iar cele legate de autoturisme asteapta sa fie aprobate si promulgate, pentru a face parte din codul rutier.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Interzis cariacilor: Lamborghini Gallardo cu 1.200 cai putere la roti!

Curentul Lamborghini Gallardo Twin-Turbo a inceput sa fie mai prezent decat videoclipurile lui Michael Jackson la MTV, iar asta nu poate insemna decat un singur lucru: toata lumea a luat-o razna si are fantezii cu tauri supradotati. Si pe buna dreptate! Atunci cand in spatele tau se ascunde un motor V10, dotat cu doua turbine uriase si alte mici modificari, doar reactia de a apasa pedala de acceleratie pana la podea te mai desparte de fericirea suprema. In cazul de fata, 1.200 cai putere ajung la roti, dezlantuind supercarul pana la 100 km/h in mai putin de trei secunde! Sfertul de mila ar trebui sa coboare undeva sub 10 secunde, iar taurul cu radacini in Sant'Agata Bolognese nu se va sfii sa accelereze la fel de violent si in continuare...


Exteriorul brutal caracterizeaza smaraldul canadienilor de la ZR Auto, un Lamborghini Gallardo finisat in nuanta Verde Ithaca nefiind intocmai una dintre cele mai subtile aparitii. In plus, daca mai pui la socoteala si wide-body kitul de la IMSA, ai in fata unul dintre cei mai furiosi tauri pe care i-ai vazut vreodata. Totul porneste de la spoilerul fata a la Gallardo LP560-4, nebunia de la exterior continuand cu praguri agresive, aripi ultralate, difuzor spate urias si un eleron capabil sa iasa in evidenta de la kilometri intregi distanta. Jantele in doua culori, pe 20 inci, completeaza lista cu modificari si vin la pachet cu o noua suspensie.

Interiorul a fost cucerit in totalitate de un parteneriat secret intre negru si verde, rezultatul fiind un adevarat cuceritor de inimi si hot de priviri. Scaunele sport te invita sa nu te faci prea confortabil, in timp ce noul volan pariaza ca nu iti va lua prea mult timp pana ce palmele iti vor transpira de frica. Cred ca ar fi momentul sa miroasa a incins! Si nu de la popcorn, ci de la ambreiaje prajite!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TechArt transforma noul Porsche Panamera intr-un GrandGT!



In cazul in care te rugai ca germanii de la TechArt sa modifice din nou exclusivistul Porsche Panamera, rugaciunile ti-au fost ascultate. Tunerul german isi continua obsesia pentru sedanul din Stuttgart si prezinta noul GrandGT!

Gata sa debuteze la Auto Zurich Car Show alaturi de noul Magnum, TechArt GrandGT imbina confortul suprem cu sportivitatea absoluta intr-un rezultat de exceptie. Mai mult de atat, cea mai noua creatie a tunerului german se va remarca inca de la prima aparitie multumita kitului aerodinamic atent sculptat, compus din spoiler fata cu LED-uri integrate, capota motor, extensii pentru aripi, praguri laterale, spoiler spate cu difuzor inclus si, nu in ultimul rand, eleron pentru porbagaj. Sistemul de evacuare cu patru tobe de esapament adauga un plus de agresivitate, nota finala fiind data de jantele cu dimensiuni cuprinse intre 20 si 22 inci.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Spyker a lansat o colectie de ceasuri ale caror preturi ajung si la 23.500 euro




Constructorul olandez de masini sport Spyker a lansat o linie de ceasuri exclusiviste pentru a marca participarea la celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans, cu preturi de pana la 23.500 euro.

Ceasurile sunt realizate in Geneva (Elvetia) de catre firma Thierry Chaunu of Expression D’Artistes International si au preturi cuprinse intre 7.500 de euro (9.750 de dolari) si 23.500 de euro (30.500 de dolari).

Ambele ceasuri sunt mecanice, cu chronograf, si au un design inspirat din cel al mosinilor sport de lux Spyker.

Clientii pot alege intre o carcasa realizata din aur alb sau aur rosu de 18 karate (18k), si un cadran din otel sau titaniu cu diverse finisaje.

Carcasa fiecarui ceas poarta inscriptia “NULLA TENACI INVIA EST VIA”, ce reprezinta motto-ul Spyker si inseamna “Pentru cei tenace, niciun drum nu este imposibil”.

Bratara ceasului este realizata din piele prelucrata manual in Franta, in urmatoarele culori: Dutch Spyker Orange, Black Anthracite sau Blanc de Blanc white. Clientii pot insa opta si pentru o bratara din titaniu.

Fiecare ceas este numerotat individual si construit la comanda.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sistemul de operare pentru masini Microsoft Windows Embedded Automotive, ajuns la versiunea 7

Microsoft a lansat o noua versiune a sistemului de operare special conceput pentru automobilele viitorului, denumit Windows Embedded Automotive 7, care debuteaza in premiera, in acest an, pe masina electrica Nissan Leaf. Sistemul Windows pentru masini este adaptabil dezvoltarii ulterioare de sisteme de comunicatii si multimedia, a anuntat Microsoft, intr-un comunicat de presa.

Windows Embedded Automotive 7 integreaza servicii de comunicatii, divertisment, navigatie si informare.

Printre functiile noului sistem se numara interpretarea comenzilor vocale, tactile, Bluetooth incorporat, sisteme avansate pentru acces la muzica, harti si navigatie, precum si conectarea masinii cu alte automobile.

“Microsoft intelege ca parteneriatul in materie de tehnologie este obligatoriu pentru dezvoltarea de sisteme informationale si multimedia integrate”, a declarat managerul general al Diviziei de Embedded Business din cadrul Microsoft, Kevin Dallas.

Pe langa grafica atat 2D, cat si 3D (tridimensionala), noul sistem de la Microsoft dispune si de tehnologia Tellme, cu ajutorul careia ocupantii masinii pot interactiona cu intreaga interfata doar prin comenzi vocale. Mai mult, sistemul poate scrie si trimite mesaje de tip SMS, daca acestea i se dicteaza.

Platforma Windows Embedded Automotive produsa de Microsoft este regasibila in peste 80 de automobile Ford, Nissan, Fiat, Kia, Paccar si produse Alpine Electronics.

Ford a anuntat recent ca va incorpora sistemul de comunicatii MyTouch, ce foloseste platforma Windows Embedded Automotive, pe 80% din vehiculele vandute in urmatorii cinci ani, incluzand aici si noul Focus.

Nissan Leaf beneficiaza si el de noua tehnologie de la Microsoft, care ofera automobilului electric navigatie si o functie de cautare a celei mai apropiate statii de alimentare cu electricitate.

Fiat 500 dispune la randu-i de tehnologia Blue&Me de la Microsoft, cu ajutorul careia masina se poate conecta la telefoanele mobile din masina.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fostul sef de design al BMW, controversatul Chris Bangle, intr-un scurt documentar


Fostul sef de design de la BMW, controversatul Chris Bangle, vorbeste despre prejudecati, scoli de gandire in designul auto si despre ce a insemnat BMW pentru el, intr-un scurt interviu epic realizat de inframe.tv.

Bangle a parasit grupul BMW in februarie 2009 pentru a-si urma propriile proiecte de design, in alte domenii decat cel auto. Inlocuitorul lui Bangle la BMW este Adrian van Hooydonk.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Revista presei, 22 oct: Outlander vine cu tractiune 4×2. Rusia, cea mai mare piata auto in 2014


Ministrul rus al Industriei si Comertului, Viktor Kristenko, anticipeaza ca pana in 2014 piata auto rusa va deveni cea mai mare din Europa, cand, potrivit estimarilor, ar urma sa fie vandute trei milioane de automobile, scrie financiarul.com.

Noile Citroen C1, Peugeot 108 si Toyota Aygo vin in 2011, relateaza automarket.ro.

i30, cel mai solicitat model Hyundai, potrivit capital.ro.

Mitsubishi a prezentat doua noutati in gama sa: versiunea cu tractiune fata a lui Outlander si o noua echipare de top pentru Lancer Sportback, relateaza voom.ro.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

VIDEO: Dacia concureaza pentru premiul Pinochio in Franta, acordat celor mai inselatoare companii


Les Greenwashers verdissent le 4x4 de Renault-Dacia
Încărcat de AgirPourlEnvironnement. - NASCAR, F1, tuning and drift videos.

Renault/Dacia concureaza pentru premiul Pinochio in Franta, acordat de asociatia ecologica Amis de la Terre celor mai inselatoare companii prezente pe piata franceza.

Dacia apare la nominalizati din cauza unei campanii publicitare pentru Duster in care primul SUV romanesc era promovat ca fiind “respectuos cu mediul”. La jumatatea lunii iunie din acest an, asociatia ecologista Agir pour l’Environnement a facut o plangere impotriva campaniei publicitare, argumentand ca motorizarile pe benzina ale lui Duster au emisii de dioxid de carbon pe kilometru peste media pietei, iar consumatorii pot fi dusi in eroare. Consiliul pentru Deontologie Publicitara a cerut Renault sa retraga reclama la acea vreme, ceea ce s-a si intamplat.

Concursul pentru premium Pinochio mai include nume cunoscute in Franta si la nivel european, precum Orange, GDF Suez, Total si chiar si un aeroport din apropiere de Paris (Beauvais-Tille).

In luna martie din acest an, la salonul auto de la Geneva, mai multi militanti ecologisti francezi au venit cu pancarde cu mesaje ironice la standul Dacia si au creat chiar si un sit, duster.fr, unde au postat mesaje acuzatoare la adresa Renault/Dacia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Toyota declanseaza o noua rechemare in service, pentru posibile probleme la frane si alimentare

Toyota a reehama in service 1,53 milioane de masini la nivel mondial, dintre care cele mai multe din SUA si Japonia, din cauza unor posibile defectiuni la sistemul de franare si la pompa de combustibil.

Intreaga poveste vine in contextul in care in ultimele 12 luni Toyota s-a confruntat cu probleme grave de imagine ca urmare a rechemarii a peste 8,5 milioane de masini pentru defectiuni la pedala de acceleratie si frane.

Cea mai noua rechemare pentru cilindrul pompei de frana si pompa de benzina vizeaza 11 modele Toyota si Lexus.

La sfarsitul unii august din acest an, Toyota a mai rechemat 1,1 milioane unitati Corolla, la nivel mondial, pentru posibile probleme la unitatea electronica de control a motorului, care ar putea duce la oprirea acestuia in timpul mersului.

Desi Toyota a avut o “serie neagra” in ultimele 12 luni, operatiunile de rechemare in service sunt o practica obisnuita a constructorilor auto, asigurand astfel calitatea produselor si dupa vanzare.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Delphi vrea sa scoata pe piata un sistem wireless de incarcare a masinilor electrice




Producatorul american de componente auto Delphi, prezent si in Romania, a ajuns la un acord cu WiTricity, un furnizor de tehnologie de transfer wireless a energiei, pentru a dezvolta sisteme wireless de alimentare cu curent electric a vehiculelor hibride si electrice, a anuntat Delphi.

“Aceasta este o tehnologie revolutionara ce ar putea permite constructorilor auto sa monteze pe masinile hibride si electrice pe care le produc dispozitive care sa permita incarcarea lor wireless”, a declarat directorul de dezvoltare a vehiculelor hibride din cadrul Diviziei Delphi Packard Electrical/Electronic Architecture, Randy Sumner.

Tehnologia presupune ca soferul sa isi poata incarca masina cu curent electric prin simpla asezare a acesteia peste o sursa wireless de energie, ce poate fi amplasata in garajul personal sau in locurile de parcare.

Sistemul va transfera automat energie catre bateria automobilului chiar si in cazurile in care vehiculul nu este amplasat exact peste sursa si functioneaza pe baza de rezonanta magnetica.

Echipamentul wireless furnizat de WiTricity poate deja transfera peste 3.300 de Wati, cantitate suficienta pentru a alimenta o masina cu aceeasi viteza de incarcare ca si majoritatea incarcatoarelor disponibile deja pe piata, spune directorul general executiv (CEO) al WiTricity, Eric Giler.

“Alimentarea unui automobil electric ar trebui sa fie la fel de simpla precum parcarea masinii in garajul sau locul de parcare propriu. (…) Delphi poate ajuta la implementarea rezultatelor obtinute in laborator prin furnizarea de componente cu voltaj ridicat special concepute pentru masinile hibride si electrice, denumite sisteme E/E”, a adaugat Sumner.

Delphi este un producator global de produse electronice si tehnologii pentru industria auto, dar si pentru alte segmente de piata. Compania este prezenta si in Romania, prin doua entitati. Prima, Delphi Packard Romania, opereaza doua fabrici de sisteme de cablaje, in localitatile Sannicolau Mare si Ineu. Cea de-a doua entitate, Delphi Diesel Romania, produce, la Iasi, pompe diesel.

WiTricity concepe, dezvolta, fabrica si comercializeaza tehnologie pentru transferul wireless al energiei. Fondata in anul 2007, compania comercializeaza tehnologie inventata in 2006 de o echipa de fizicieni din cadrul Michigan Institute of Technology (MIT).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kia va prezenta conceptul electric Pop la Salonul Auto de la Paris




Producatorul auto sud coreean Kia va expune conceptul propulsat electric Pop la standul sau de la Salonul Auto de la Paris (2-17 octombrie), a anuntat compania.

Cei de la Kia sunt inca zgarciti cu informatiile, multumindu-se sa precizeze ca masina are trei metri lungime si ca ofera spatiu pentru trei pasageri.

In luna martie din acest an, la Salonul Auto de la Geneva, Kia a mai prezentat doua concepte de masini electrice, Kia EV si Ray, insa pana in prezent constructorul auto nu si-a anuntat intentia de a produce in serie un anumit automobil electric, desi seria de concepte asta anticipeaza.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salonul Auto de la Paris s-a incheiat. Iata o plimbare scrisa printre standuri si critici subiective


Editia din acest an a Salonului Auto de la Paris (2-17 octombrie) si-a inchis portile. Vizitatorii au fost mai putini, dar importanta evenimentului a crescut, pentru ca reprezinta din multe puncte de vedere o piatra de hotar pentru ceea ce vom vedea pe strazi in urmatorii ani. Iata o plimbare scrisa printre standuri si niste critici subiective.

Am ajuns cu 24 de ore inainte de prima zi dedicata exclusiv presei, asa ca am putut da o tura prin afara complexului expozitional ce gazduieste, o data la doi ani, Salonul Auto de la Paris. Statia de metrou Porte de Versailles e la fix si da in bulevardele Victor si Lefebvre din care se face accesul.

E forfota mare prin curtea complexului – un fel de Romexpo al lor. Camioane vin si pleaca cu echipamente si tot felul. E o desfasurare de forte impresionanta. Abia in prima zi de salon aveam sa descopar ca francezii n-au invatat nimic de doi ani incoace. Centrul pentru presa e cat un apartament cu trei camere, unde stau sute de jurnalisti. In plus, s-a taiat si curentul vreo 40 de minute si internetul wireless a mers in hopuri, pe langa faptul ca miroasea a transpiratie de indieni si de englezi…

Standul Mazda e primul la care ajungi cand intri in pavilionul 1 si cel mai important. Aici, cele trei mari marci franceze Renault, Citroen si Peugeot ocupa spatii egale. Revenind la Mazda, ei nu au la stand spectaculosul concept Shinari prin care anunta noul limbaj de design. N-am inteles de ce le lipseste cel mai nou concept. In schimb au Mazda2 facelift. Si la ei se fura. Era unul incruntat intr-o Mazda2 in care m-am urcat si eu. Parea ca-si ia notite si ca e foarte concentrat. Am iesit repede, iar dupa ce m-am plimbat putin prin stand am observat ca lipsea maciuca schimbatorului de viteze din masina respectiva…

La Ford totul e concentrat pe noul Focus, de parca ar fi vreo mare noutate. In martie, la Salonul Auto de la Geneva, a avut Focus debutul european, dar cred ca masina nu era tocmai gata. Acum puteai s-o pipai, sa te urci in ea… Noul Focus are usa de la rezervor cam ciudata si cand privesti masina in ansamblu nu mai regasesti nimic la ea de la modelul pe care-l inlocuieste. Am senzatia ca masina asta va fi mai mult pe placul americanilor, in timp ce in Europa nu cred ca va face furori. In interior se vede un plus calitativ. Schimbatorul de viteze este plasat mai la indemana, volanul e mai sportiv. Pune accent pe unghiuri si pe linii dinamice. Comenzile centrale pentru radio aduc parca putin a Fiat Bravo, iar gurile de ventilatie a Kia Cee’d. In bord are un ecran color, iar iluminarea ceasurilor de bord este alb cu bleu. Frumos.

De pe o plasma uriasa vad ca C-Max poate fi echipat cu un sistem ce parcheaza automat.

Langa Ford se afla o fosta perla inca neslefuita a grupului: Jaguar. Standul e unul dintre cele mai mici, dar gazduieste conceptul C-X75 care anunta noul limbaj de design al marcii. E foarte jucaus cu formele, pune accentul pe voluptate si inspira sportivitate. Se vede ca e o masina britanica, dar nu seamana cu nimic din ce a facut jaguar in istoria sa.

Vizavi e standul Land Rover, unde troneaza o masina care m-a impresionat profund: Range Rover Evoque. E mai scund si mai mic decat imi inchipuiam. Scaunele sunt sport, tip scoica, si tot interiorul este sportiv. Are loc suficient si pentru pasagerii din spate, iar portbagajul e ca la o masina compacta gen Ford Focus. Evoque inspira clasa prin orice, de la felul in care miroase pana la felul in care se inchid usile. Culoarea iluminarii interioare poate fi schimbata. Pare cel mai sportiv SUV – crossover care va exista pe piata in 2011-2012. La stand este si o macheta a lui Evoque, facuta dintr-un fel de sarma mov, care pare o holograma in lumina reflectoarelor.

Cei de la Citroen sunt la ei acasa. Totul e grandios. E spectaculos si ciudat conceptul Lacoste, insa nu prea mi-am pierdut timpul cu el. Noul C4 e ceea ce ma intereseaza. Nu mai e la fel de indraznet ca primul, dar impresioneaza prin cateva detalii. Iluminarea bordului poate fi schimbata apasand doua butoane, unul pentru interiorul si altul pentru exteriorul ceasurilor. Alt detaliu: are o cutie de depozitare foarte mare in fata schimbatorului. E cat o grota. Schimbatorul de viteze pare o jucarie frantuzeasca. Materiale din interior sunt asa cum ne-a obisnuit Citroen in ultimii ani, cu accente premium.

La Peugeot e bataie mare pe 508. Masina asta are un design foarte curat in interior si miroase a piele, parfum si calitate. In sfarsit, schimbatorul de viteze nu mai are curse lungi, ca la toate masinile Peugeot de pana acum. Parca butoanele de la climatizare provin de la Mercedes-Benz, iar volanul seamana cu cel de pe ultimele modele Volskwagen si Skoda. Oricum, imaginea generala este una de masina calitativa.

Are si head-up display, dar mai ciudat: afiseaza pe o placuta de plastic de deasupra bordului informatiile esentiale, nu proiecteaza o holograma pe parbriz ca la alte marci (BMW, Saab). Climatizarea e pe doua zone in spate, deci are patru zone in total. Ca elemente interesante, are butonul de pornire a motorului sub gura de ventilatie din stanga, aproape de imbinarea usii cu bordul. Frana de mana tot acolo e, cu buton. Ceasurile de bord par plutitoare, iar schimbatorul de viteze e iluminat sub nuca.

N-am inteles de ce EX1 a fost pana la urma expus pe Champs Elysees si nu la Salon. Conceptul HR1, ce anunta un mic crossover, era amplasat la margine de stand si cu o lumina care nu-l avantaje deloc. Zici ca n-au avut loc sa-l puna in alta parte si l-au asezat intr-o margine de stand, langa un perete negru.

Deasupra masinilor Volvo expuse sta o imensa spirala alba, in tavan. Masinile sunt rosii si negre, inspirand putere, eleganta si pasiune. Au si un bar la stand, langa un C30 electric pe care nu-l prea baga nimeni in seama.

Fata de alti ani, numarul standurilor auto la care poti sa si mananci a crescut considerabil. A crescut si varietatea meniului, acum vorbim de bucatarii adevarate.

Langa Volvo sunt standurile BMW si MINI. Parca la BMW lipseste acel glamour din ultimii ani. Ei se promoveaza cu Joy is BMW (bucuria este BMW), iar standul e sobru, aproape trist, tipic nemtesc. In zona M-urilor insa sunt reproduse sunete de motor turat, incercand sa replice un pic din ceea ce inseamna un M. Conceptul Seria 6 pare gata de productie. E bine finisat, nu are acel aspect neterminat pe care-l au conceptele. Noul X3 pare un X1 mai mare, dar arata foarte bine in realitate si pare sa fie un mare pas inainte in materie de calitate perceputa.

MINI are standul negru si scuterele electrice, marile noutati ale marcii, stau cumva ascunse dupa un paravan. Standul MINI e dovada ca negrul nu prea da bine in lumina. Oricum, nimeni n-are timp sa vada asta pentru ca MINI Countryman WRC atrage toata atentia.

Vizavi de BMW si Volvo sunt cei de la Mercedes-Benz, unde noul CLS culege laurii gloriei. Ca la orice marca, masinile expuse la stand sunt versiuni de top, ca sa impresioneze. Dar chiar si asa, Mercedes-Benz CLS e din nou o referinta in piata masinilor premium. O masina rosie de la stand in care m-am urcat e exemplar finisata, cu detalii de crom. Inspira lux, robustete si dinamism. Butoanele de climatizare de la CLS seamana cu niste ceasuri sport de mana, sport.

Un alt CLS are o vopsea interesanta, mat-metalizat, care cred ca va deveni ultima fita in auto.

La smart masinile parca formeaza o echipa, sunt viu colorate, si sunt asezate la stand ca niste pioni pe o tabla de sah. Predomina alb si verdele tipic smart. Un smart fortwo e urcat pe perete, iar altul sta deasupra intrarii in culisele standului. Pe cat erau de dragalase, pe atat de urat mirosea in interior. Senzatia care m-a lovit e cea comparabila pe care o ai cand vezi o femeie frumoasa ce pare impecabila, dar miroase a transpiratie.

smart ebike si smart escooter vin parca sa spele rusinea. Sunt albe, impecabile si futuriste. De data asta smart le-a luat fata celor de la MINI cu scuterele electrice. Si n-o zic doar eu, ci numarul de oameni de la fiecare stand.

Conform traditiei, langa Mercedes-Benz sta Dacia, iar mai incolo Renault. La Dacia e lume putina. Oamenii mai degraba traverseaza standul ca si cum ar fi o scurtatura.

La Renault sunt multe premiere. Trei masini electrice sunt gata de productie: Fluence Z.E., Kangoo Z.E. si Twizy Z.E. Conceptul Zoe s-a metamorfozat intre Geneva si Paris. Unii zic ca anticipeaza noul Clio. Renault are acelasi concept de stand de la Salonul Auto de la Frankfurt din 2009 si de la Geneva 2010, cu ecrane cu LED pe plafon. Pe langa asta, au adaugat niste ecrane de inalta rezolutie care redau imagini pe care-ti vine sa le mananci.

Ciudata elegerea pentru Latitude. Masina de prezentare, in fotografiile oficiale, a fost alba, iar acum masinile de la stand sunt gri colorat. La fel si Laguna. Nu ies deloc in evidenta.

Intr-o incapere speciala ruleaza niste desene animate, 3D, in regia lui Luc Besson. Actorii principali sunt masinile electrice ale Renault. Accentul e pus pe verdeata, arata ca albinele si insectele pot trai libere in oras alaturi de masini electrice. Un fel de zi obisnuita intr-un oras eco. Pana unde merge si promovarea asta!…

La Nissan am avut pentru prima data contact cu interiorul masinii electrice Leaf. Bordul e format din mai multe mici plasme color. Afisajul pentru viteza e pus intr-o alveola, dasupra cozorocului bordului, ca la Honda Insight. Sub capota e tot un motor, dar electric. Masinile electrice nu sunt ceva SF, insa nu suntem noi obisnuiti cu ele. Sunt mai normale decat ai crede inainte sa le vezi si sa le atingi. TownPod n-a prea fost inteles de nimeni.

Interesant e ca, spre deosebire de alte saloane, acum te puteai juca la butoane, puteai testa functii si vedea iluminarea. E o noutate. Si asta nu doar la Nissan, ci in general. Tot la Nissan e si un orasel reprodus la scara mica, pentru a putea vedea cum va fi viata in urmatorii 10-20 de ani, la volanul masinilor electrice.

Infini IPL a debutat oficial si in Europa. Arata luxos si discret, exact cum trebuie. Totusi, cred ca nu vor avea vanzari colosale. Mai interesant este Infiniti M35h, al doilea automobil hibrid din clasa limuzinelor medii, dupa Lexus LS. Deci japonezii conduc deocamdata la tehnologii hibride in segmentul asta. Replica BMW va veni abia la anul, iar de la Mercedes-Benz si Audi n-am auzit nimic oficial.

La Ferrari standul nu mai e asa de dominat de rosu ca pe vremuri. Sunt doua masini rosii si una neagra, plus una de Formula 1. Piesa de rezistenta este SA Aperta. Interesant e ca isi expun furnizorii cu care lucreaza: Robert Bosch, Brembo, Bridgestone, Delphi, Getrag, Michelin, OMR, Pirelli. N-am mai vazut pe nicaieri ideea de a expune lista cu furnizori, iar gestul ma surpdinde cu atat mai mult cu cat vine din partea unei companii de lux, despre care lumea stie ca isi produce intern mai toate cele necesare pentru a face masini. In plus, Michelin furnizeaza anvelope si pentru Dacia Logan…

Alfa Romeo se afiseaza cu Uma Thurmann la stand, dar nu au modele noi. Cutia de viteze robotizata ar fi noutatea adusa la Paris 2010.

La Maserati e o editie sport la Gran Turismo, MC Stradale.

In aceasta zona a standurilor marcilor de lux am observat ca accesul e mai restrictionat. E mai putina lume la stand, masinile sunt incuiate, iar oamenii sunt imbracati mai bine. In plus, standurile sunt ingradite cu sticla pentru a controla mai bine accesul printre masini si pentru a impiedica publicul larg sa dea buzna peste bijuteriile pe patru roti.

Noul Jeep Grand Cherokee e primul automobil scos de grupul Chrysler dupa ce Fiat a preluat controlul companiei, si asta se vede. Materialele din interior sunt mult mai bune, mai rafinate. La stand e si o ilustratie cu un maestru pielar care coase piele pe volan, alaturi de mesajul Diferenta consta in detalii, scris in engleza si franceza. Standul e foarte mare pentru o marca cu o prezenta atat de modesta pentru piata europeana.

Intr-o hala-pasaj de trecere se poate vedea ca Paris e si un salon al publicatiilor auto franceze, care au traditie pe piata. Pana si ele au mancare la stand. E o chestie pe care in Romania nu o vom vedea prea curand, nici de la revistele importante.

La Honda noutatea e Jazz Hybrid si cam atat. Modesta prezenta. Honda FCX Clarity expusa, masina pe hidrogen a Honda, e aceeasi care circula pe strazi. In primele ore ale Salonului avea numere de Germania, dar le-au scos ulterior si au pus o placuta cu numele modelului.

Cei de la Isuzu, fara noutati, au atras atentia prin streaptease, in bena unui D-Max. E cel mai galagios si cel mai fierbinte stand, unde fetele danseaza pe MC Hammer – U can’t touch this.

Standul Hyundai e cel mai intunecat, pare ca fac economie. Dar nu fac economie si la masini. Genesis Coupe pare foarte de calitate, si iti lasa impresia ca e un Infiniti G Coupe in ansamblu. Totusi, noutatea importanta pentru piata europeana este ix20. Dupa ce am stat 2-3 minute la stand s-au stins becurile de tot. Era singurul stand neiluminat.

Pe final de zi, la Opel spiritele erau calme. Conceptul GTC Paris n-a reusit sa adune puhoaie de jurnalisti, poate si pentru ca a fost anuntat de dinainte. Spre comparatie, cei de la Volkswagen au tinut secret noul Passat si la stand era o aglomeratie imensa chiar si dupa ora oficiala de inchidere a primei zile.

Revenind la Opel, Astra Sports Tourer arata ciudat pe alb. Par usile prea masive. In schimb, GTC Paris pare foarte real si gata de productie. Cu un pret cinstit, are mari sanse sa faca legea in segment.

Vizavi de Opel sta Chevrolet, cu patru noutati mari si late: Cruze hatchback, noul Aveo, Captiva facelift si Orlando. E incredibila ofensiva lansata de Chevrolet in Europa, iar directia pare sa fie buna. Masinile inspira tot mai mult calitate. Cred ca noul Aveo va fi un hit, iar Cruze hatchback este de departe una dintre cele mai aratoase masini ale segmentului compact, unde Golf face legea. Fiindca mizeaza pe publicul tanar, cei de la Chevrolet au rasturnat un Spark si l-au transformat in pupitru pentru DJ. O idee originala!

In aceeasi hala cu Opel si Chevrolet e si un alt brand General Motors (GM), Cadillac. Marca asta a avut cel mai pustiu stand, reflectand parca interesul publicului european pentru ea.

O fosta marca GM, Saab, nu are noutati palpabile, dar noul 9-5, prezentat deja ca premiera in primavara, la Geneva, a atras ca un magnet curiosi la stand. Conceptul de prezentare al celor de la Saab se incadreaza in topul celor mai aratoase standuri. Un cilindru transparent, cu ventilatoare la baza, sufla niste frunze in sus, permanent. Ideea s-a potrivit ca o manusa masinii electrice de la stand, 9-3 ePower.

Intr-un colt sta Kia, unde nu prea se inghesuie lumea, dar Optima e un rival de temut in segmentul dominat de Passat si Mondeo. Are materiale foarte bune in interior, arata foarte bine pe viu si probabil ca si pretul va fi cinstit. Conceptul Kia Pop e cam fara tinta. Nu mi-e clar ce anunta, probabil demonstatie de forta pe masini electrice.

Suzuki are noul Swift, o masina ce se anunta mai buna. Interiorul e un mare pas inainte. Sa vedem cum se va descurca si la vanzari, in lupta cu Polo si Corsa.

La margine de salon e o marca mai putin cunoscuta publicului larg, dar foarte apreciata de impatimitii masinilor sport: Lotus. Ei au furat salonul, cu cinci concepte spectaculoase: Esprit, Elise, Eterne, Elan si Elite. Toate au clasa, stil… Elite e cel mai detaliat si gata de productie. Pare o masina foarte extravaganta, sportiva si dinamica. Practic, Lotus se indeparteaza de filosofia de a face masini usoare, minimale, dar vrea cred sa arate ca au un cuvant greu de spus pe piata masinilor de lux exclusiviste.

Cei de la Fisker au o reclama un pic perversa. Usa din spate a unui hibrid Fisker Karma este deschisa, iar o femeie voluptoasa sta aplecata de parca ar cauta ceva pe bancheta din spate. Intr-un locas special pe aripa spate sta infipt cablul de incarcare pentru baterie. Langa scrie: Pure driving passion.

Camarila grupului Volskwagen straluceste. Lamborghini Sesto Elemento e socant de minimal. Pare o creatura satanica desprinsa din filme. Cantareste doar 999 de kilograme si accelereaza pana la 100 de kilometri pe ora in doar 2,5 secunde. Pana si jantele sunt din fibra de carbon.

Audi jubileaza pentru ca are spectaculosul A7 la stand, precum si doua concepte interesante: quattro si etron spyder. Ambele sunt bine finisate, de parca ar fi masini serie. Daca standul Audi se remarca prin ceva, atunci acel ceva e luminozitatea mare, cea mai mare.

Aceeasi linie, cu mult alb, a prezenta si la Volkswagen unde noul Passat a fost pipait si intors pe toate partile. Pare o masina buna, o evolutie tipica Volkswagen. Probabil ca va fi plina Romania de el in cativa ani, dupa ce vor fi mai ieftine, la mana a doua.

Si Skoda merge pe alb, mai ales ca are la stand prima sa masina electrica: Octavia Green E Line. In spatele biroului de receptie de la stand e un perete cu verdeata. E cel mai eco stand, ca mesaj, dupa cel al Saab.

Seat a reincalzit supa pentru Paris, aducand din nou conceptul IBE, dar de data asta functional si pe alta culoare – rosu in loc de alb, cum a fost in primavara la Geneva.

Toyota are cele mai albe hostess, date cu fond de ten alb si cu ruj foarte rosu. In rest, nicio noutate. Standul e acelasi ca la Geneva.

In schimb, marca premium a Toyota, Lexus, expune versiunea de serie a modelului CT200h, rival pentru BMW Seria 1 si Audi A3. Masina seamana putin din spate cu BMW, avand stopuri in forma de L, dar cam atat. In rest seamana cu Toyota Urban Cruiser, suprafete suprapuse ale caroseriei. CT200h e foarte confortabil, are volan mic si sport. E inchegata, facuta cu simt de raspundere.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Suzuki Kizashi pleaca de la 26.500 euro in Romania, inclusiv TVA



Kizashi, varful de gama al marcii nipone Suzuki, are un pret de pornire de 26.500 euro in Romania, inclusiv TVA, fiind disponibila o singura motorizare, pe benzina, de 2,4 litri, Euro 5, ce dezvolta 178 Cai Putere (CP), a declarat pentru 0-100.ro Alin Radu, directorul Suzuki Romania, importatorul pe plan local.

Versiunea de baza are tractiune pe rotile din fata, iar motorul este cuplat la o cutie de viteze manuala cu sase trepte.

Modelul Kizashi de top costa 29.500 euro, inclusiv TVA, si dispune de tractiune integrala si cutie de viteze cu variatie continua CVT (fara trepte de viteza), care poate simula un mod secvential cu sase rapoarte.

Versiunea cu transmisie manuala atinge 100 de kilometri pe ora (km/h) in 7,8 secunde si are o viteza maxima de 215 km/h, iar cea echipata cu transmisie CVT ajunge la 100 km/h in 8,8 secunde, avand o viteza maxima de 205 km/h.

Masina are suspensii independente pentru fiecare roata si un portbagaj de 461 de litri.

Suzuki Kizashi are 4,65 metri lungime, 1,82 metri latime si 1,470 metri inaltime.

Varful de gama Suzuki concureaza in segmentul sedanurilor compacte, avand ca principali rivali versinile de top ale Skoda Octavia si Volkswagen Jetta. Totusi, Kizashi are dimensiuni putin mai mari.


sursa: 0-100.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salonul International Auto Bucuresti (SIAB) din 2011 a fost anulat


Editia din 2011 a Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB) a fost anulata, din motive financiare, la fel ca si editia care trebuia sa aiba loc in 2009, au declarat pentru 0-100.ro surse din randul organizatorilor si participantilor.

Membrii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania au discutat cu organizatorul, AMC-APIA Expo, si cu oficialii responsabili de saloane si expozitii din cadrul Organizatiei Internationale a Constructorilor Auto (OICA) si s-a decis amanarea SIAB din 2011 pentru o data ulterioara, au explicat sursele citate.

Conform traditiei, SIAB se tine o data la fiecare doi ani. Ultima editie a avut loc in 2007, iar urmatoarea ar putea fi organizata in 2013, cel mai devreme.

Decizia a fost luata de membrii APIA din Romania (importatori si producatori auto – n.r.) si transmisa catre AMC-APIA Expo si OICA intr-o discutie la o masa rotunda.

Desi este la a doua anulare consecutiva, SIAB va ramane in prestigiosul calendar cu saloane auto al OICA, au precizat sursele citate.

“Romania a reusit sa primimeasca ingaduire si sa ramana in calendar, nu sa fie scoasa cum s-a intamplat cu Ungaria”, a declarat o sursa prezenta la discutii.

Editia SIAB 2011 trebuia sa aiba loc intre 7 si 16 octombrie, data de 6 octombrie fiind rezervata doar accesului presei. Evenimentul ar fi trbuit sa aiba loc la Romaero Baneasa, pe bulevardul Ficusului 44 din Bucuresti.

Pe situl OICA, salonul inca figureaza ca va avea loc, insa dupa ce va fi actualizata pagina de internet evenimentul va figura ca “anulat”.

Contactat de 0-100.ro, presedintele APIA, avocatul Ernest Popovici, a declarat ca decizia oficiala privind soarta SIAB 2011 va fi anuntata in cursul saptamanii viitoare (25-31 octombrie), cel mai probabil luni (25 octombrie).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dacia a lansat Sandero Orange, limitat la 1.000 unitati. O editie speciala Duster vine la anul.

Dacia a lansat miercuri, 20 octombrie, modelul Sandero Serie Limitata Orange, disponibil la vanzare in 1.000 de exemplare, la un pret de 9.200 euro cu TVA inclusa, avand elemente portocalii in interior si un smartphone in echiparea standard. O editie speciala pentru Duster va fi lansata la sfarsitul anului 2011.

Sandero Orange este disponibil pentru inceput cu o motorizare de 1,2 litri pe benzina, de 75 Cai Putere (CP), Euro 5, urmand ca ulterior sa fie disponibil si un motor pe benzina de 1,6 litri, a declarat directorul de marketing al Renault, Dacia si Nissan in Romania, Mihai Bordeanu, intr-o discutie restransa cu presa, dupa evenimentul de lansare.


Masina pune accent pe conectivitate, fiind disponibila standard cu un pachet alcatuit din:

  • radio CD cu MP3 si satelit de comanda in spatele volanului;
  • telefon Orange Boston (sau GSmart G1305 Codfish produs de Gigabyte si rebotezat de Orange) cu touch screen, camera foto de 5 mpx si aplicatia GPS Google Maps preinstalata. Acest telefon are preturi cuprinse intre 89 si 139 euro la Orange;
  • suport de telefon cu ventuza pentru prindere pe parbriz;
  • card de memorie microSD de 2 GB;
  • cartela SIM Orange PrePay;
  • cablu audio multifunctional si incarcator auto

La interior se remarca centurile de siguranta de culoare portocalie, tapiteria neagra cusuta cu ata oranj, tetiere cu animalele care apar in reclamele Orange (delfini, pantere, fluturi), covorase personalizate, aeratoare si consola centrala cu aspect negru-lucios (black shiny). Editia limitata Sandero Orange a fost realizata de Centrul de Design al Renault din Bucuresti, in parteneriat cu Orange.

In dotarea de baza a masinii mai intra aer conditionat, ABS (cu AFU – asistenta la franarea de urgenta), airbag-uri frontale pentru sofer si pasager. In plus, cheia de contact vine cu o carcasa speciala.

Pentru Sandero Orange sunt disponibile doua culori: negru (Noir Nacre) si gri (Gris Platine). Farurile sunt pe fond negru, ca Sandero Stepway, iar pe capacul portbagajului este lipit un colant cu un fluture.

Comenzile pentru acest model pot fi preluate in reteaua de dealeri Dacia incepand de joi, 21 octombrie.

Dacia a marcat lansarea lui Sandero Serie Limitata Orange printr-un eveniment organizat miercuri seara (20 octombrie) la Orange Concept Store de pe Calea Victoriei din Bucuresti. Conceptul lansarii a mers pe aceeasi idee ca si masina: conectivitate. Sosirea invitatilor a fost transmisa LIVE si proiectata pe un ecran la etaj, unde se aflau cei veniti deja.

Florin Marza, cunoscut si ca Skypici, a venit la eveniment prin parkour, chemat prin telefon de prezentatori – moment prin care Dacia a vrut sa marcheze simbolic agilitatea lui Sandero in oras.

Noi editii limitate pentru Sandero si Duster in 2011

Duster pe GPL si cutia de viteze automata anuntata pentru el nu au inca acord de fabricatie, insa Dacia va compensa printr-o editie limitata a acestuia care va fi lansata in 2011, potrivit oficialilor Dacia.

“O sa mai avem inca o serie (limitata – n.r.) pentru Sandero si una pe Duster, pe final de an (2011 – n.r.). Le reinnoim”, a declarat Mihai Bordeanu.

Editia limitata realizata in parteneriat cu Orange vine la un an de la lansarea editiei limitate Logan Kiss FM si Sandero Kiss FM. Pe langa acestea, Dacia a lansat si seria speciala Black Line, pentru Sandero, Duster si Logan MCV.



Sursa: 0-100.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chinezii de la Geely pregatesc cea mai ieftina masina



Geely planuieste sa lanseze cea mai ieftina masina din lume, combatand astfel controversatul model Tata Nano. Informatia este anticipata de publicatia britanica Autocar si releva o noua compacta inspirata din prototipul IG prezentat la recentul Salon Auto de la Beijing.

Modelul ar urma sa aiba un pret cuprins intre 1.500 si 2.000 de lire sterline (echivalentul a 1.750 si 2.350 euro). Astfel, propunerea chinezilor va deveni mai ieftina decat Tata Nano care se vinde in prezent in India cu preturi intre 2.000 si 3.800 euro.

Noua citadina chineza nu va fi in mod sigur comercializata cu sistemul de deschidere al usilor Gullwing, prezent pe conceptul din care va deriva. Aceasta va masura in lungime 3,20 m si va fi pusa in miscare de un motor de 1,0 litru, care va furniza 72 CP si 93 Nm. Acesta va fi cuplat la o cutie de viteze cu cinci trepte.

Geely mai are in vedere lansarea unei versiuni electrice a acestui model cu o autonomie de 130 km. Acesta planuri se vor concretiza de doi-trei ani.
sursa:auto.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Primul Aston Martin cu patru usi a iesit din fabrica



Primul Aston Martin Rapide a iesit pe poarta fabricii, Vineri, 7 Mai, urmand a fi prezenta in 125 de showroom-uri din 34 de tari.
Acest lucru s-a intamplat dupa un lung drum care a inceput in 2006, la Salonul Auto de la Detroit din 2006 fiind prezentat conceptul. Masina de serie a fost prezentata la salonul auot de la Frankfurt din 2009. Puterea provine de la un motor de 6 litri care furnizeaza 470CP.
Masina cu patru usi a generat ceva controverse, dar ca si Panamera de la Porsche, Rapide lanseaza o noua directie a companiei, ceea ce ar putea duce la profituri si stabilitate pe termen lung.
Aston Rapide a fost repede aprobata de catre Dave Richard si grupul sau, dupa ce acesta a cumparat compania de la Ford Motor Co., in 2007.
Masina va fi fabricata in Austria de catre Magna Steyr.
In Marea Britania preturile incep de la 139.950 de lire(aproximativ 207.000$).
Pretul de pornire pentru SUA va fi de 199.950$.

sursa: europe.autonews.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dacia aproape de final cu noul Logan-2012


Renault si Automobile Dacia se afla la jumatatea proiectului pentru modelul ce va inlocui in 2012 actuala Dacia Logan, masina care a vandut mai mult de 1,25 milioane de unitati, socotind cele sase modele dezvoltate pe aceeasi platforma tehnica.
Astfel, cea mai mare parte a celor 54 de furnizori locali si 134 de furnizori externi negociaza cu Renault contractele pentru furnizarea de componente pentru viitorul model sau deja desfasoara teste si incep implementarea si modificarea fluxului de productie, dupa ce au colaborat la conceptia pieselor.
La fel ca si in cazul X90, actualul model Logan, si detaliile despre X52, viitoarea generatie Logan, sunt pastrate secrete, astfel incat furnizorii nu stiu cum va arata viitoarea Dacia, singurele imagini disponibile fiind cele generate pe computer de pasionatii marcii.
In ceea ce priveste detaliile tehnice, cu siguranta exista modificari.
"Avem proiecte noi si cu VW, si cu Renault. In cazul viitorului model Dacia avem in principiu aceleasi motorizari, cu mici schimbari. Au devenit mai performante, cu emisii de carbon si consum de combustibil mai scazute", a declarat Catalin Tischer, directorul general al Mahle, care produce filtre de aer pentru motoare.
Mahle produce filtre de aer si pentru SUV-ul Duster. Astfel, la urmatoarea generatie Dacia ar putea introduce motoare cu puteri superioare. Utilizand aceeasi arhitectura a motoarelor K7 de 1,4 litri si 1,6 litri cu alimentare pe benzina, Renault si Dacia ar putea modifica anumite elemente ale grupului motopropulsor care sa permita atat reducerea consumului, cat si a emisiilor de noxe.

Peugeot intra in lupta contra Logan
Pentru moment competitia Logan in piata low-cost este reprezentata de modele de automobile de generatie anterioara a unor producatori internationali. Astfel, Opel a pastrat in productie Astra Classic, Hyundai are modelul Accent, iar Peugeot a redesenat modelul 206 sub forma lui 206A. Sunt modele amortizate din punct de vedere al costurilor si care acum pot fi repozitionate ca pret in segmente inferioare. Totodata, Toyota, Skoda si alte marci internationale au anuntat lansarea unor modele pentru segmentul low-cost sau repozitionarea unor masini existente deja pe piata.
"Toti furnizorii negociaza acum pentru proiectul Logan", a declarat Cagri Inal, directorul fabricii AKA Automotive, care produce incuietori.
Peugeot Citroën negociaza acum contractarea pentru productia de serie a unor componente care vor fi integrate in concurentul modelului low-cost Dacia, care deocamdata la Mioveni are numele de cod X52. Modelul Peugeot, cu indicativul M3, si modelul Citroën, cu indicativul M4, se vor sincroniza astfel cu lansarea Logan II in 2012.
Si furnizorul blocurilor optice pentru intreaga familie Logan si pentru Duster, Elba Timisoara, este acum implicata in dezvoltarea noului model. Reprezentantii companiei nu au dorit sa dea detalii despre model sau productia posibila, insa au specificat ca au investit in ultimii ani in tehnologia LED, precum cea care intra in constructia farurilor din gama marcii Audi.
"Exista posibilitatea implementarii tehnologiei LED in farurile pentru Dacia. Trebuie insa sa fie decizia lor. Totul tine de adaptare. Acum ne gandim la viitoarea generatie Logan, la viitoarele modele si la comenzile pentru fabricile din Maroc si Rusia. Acolo este batalia intre furnizori", a declarat Gheorghe Cocian, directorul general al Elba Timisoara.
Compania furnizeaza deja corpuri de iluminat care sunt livrate in componenta colectiilor CKD de masini dezasamblate catre celelalte fabrici care produc modelele Logan.

sursa: ziarul financiar

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS